Jodhpur, el sabor de l’Índia

Si Jaipur és la ciutat rosa, Jodhpur, a sis hores de tren de la capital de Rajasthan, és la ciutat blava. El centre de la ciutat i la zona on és concentren hotels i restaurants, és un laberint de carrerons de façanes blaves que donen la sensació d’estar en un poble.

Jodhpur vistes
El fort de Jodhpur prometia ser d’allò més impressionant i la veritat és que no decepciona gens! Carregades amb el “kit de turista”: audioguia, càmara de fotos i ulleres de sol, vam passar un matí descobrint els racons d’aquest edifici enlairat. Les vistes a la ciutat des de dalt del turó són realment impressionants. El blau de les façanes no només fa bonic, si no que té sobretot la funció de protegir dels insectes.

Les espècies de l’Índia

Jodhpur és coneguda per les espècies i el mercat al voltant de la Torre del Rellotge és un lloc ideal on comprar-ne tot passejant entre l’enrenou de les parades i l’explosió de color de les parades de verdures, de llaminadures i les merceries.

Espècies

Merceria

MercatChili

Després de tres mesos a l’Índia, el meu coneixement de les espècies ha millorat considerablement i sovint les fem servir a la nostra cuina. La complexitat dels sabors indis moltes vegades s’consegueixen preparant barreges d’espècies, cosa que s’anomena masala. Hi ha una masala per a cada plat: dahl masala, chicken masala…fins i tot el tè indi s’acompanya d’una masala especial i així s’aconegueix el característic gust del chai. És a dir que masala és el que a Europa s’anomena generalment curri, tot i que a l’Índia s’anomena curry als plats preparats amb espècies i no a la barreja d’espècies.

Espècies2
Tot i que les espècies de la cuina índia són infinites, les que no falten a cap caixa d’espècies són aquestes.

Cúrcuma. L’extracte de l’arrel d’aquesta planta s’utilitza com a colorant i és el que dóna el característic color groc de molts plats. Té propietats terapèutiques i considera un bon antibacterià i també s’utlitza com sovint com a cosmètic.
(En castellà s’anomena cúrcuma, en anglès turmeric i en alemany Kurkuma)

Coriandre. Tot i que a vegades s’utlitza la planta com a condiment, sobretot a Llatinoamèrica, a l’Índia és comú utilitzar-ne les llavors en pols.
(En castellà s’anomena cilantro, en anglès coriander i en alemany Koriander)

Comí. S’utlititza la llavor seca de la planta. Té un gust i una olor molt característiques, va bé per fer la digestió i té un alt percentatge de ferro.
(En castellà s’anomena comino, en anglès cumin i en alemany Kreuzkümmel)

Xili. El menjar indi és picant i ho és gràcies al xili! El condiment de color vermell s’aconsegueix amb el fruit sec i en pols. També s’utilitzen directament els xilis verds per cuinar o menjar.

Llavors de mostassa. Les llavors arrodonides de la planta mostassa poden ser de color groguenc fins negre. Són bàsiques per a cuinar dahl, un curry de llenties indispensable.

Anís. Les oloroses llavors d’aquesta planta s’utilitzen com a base aromàtica de molts plats com el mixed de verdures o el dahl.

__________________________________________________________

Allotjament
Baba Haveli Guesthouse. Agradable i amb bones vistes de la ciutat.

Menjar
Nirvana Restaurant. És un restaurant en un temple, és un lloc preciós i molt cèntric, al mercat de la Torre del Rellotge, i el menjar és boníssim!

Omelette Shop. Just a l’entrada del mercat hi ha aquesta parada de truites i una altra de nom similar. Són un clàssic entre els viatgers i una bona opció de menjar ràpid i barat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s